همه چیز درباره مدیریت رنگ

تصور کنید که از درختان سبز و آسمان آبی روشن و غروب زرد و قرمز عکس گرفته‌اید، زمانی‌که آن را در صفحه کامپیوتر و گوشی خود باز می‌کنید و سپس با دستگاه چاپگر چاپ می‌کنید، آیا در هر سه حالت تصویر شما از کیفیت یکسانی برخوردار است؟ آیا رنگ‌ها دقیقا یکی هستند؟ آیا رنگ‌ها متفاوت از یکدیگر هستند؟ در ایده‌آل‌ترین حالت صرف‌نظر از اینکه عکس کجا و چگونه نمایش داده می‌شود همواره باید از کیفیت یکسانی برخوردار باشد. اینجاست که مدیریت رنگ وارد عمل می‌شود!

مدیریت رنگ چیست؟

مدیریت رنگ بهترین راه برای اطمینان از ثابت ماندن رنگ تصاویر و یا گرافیک آن‌ها در رسانه‌ها و دستگاه‌های مختلف مانند تلفن‌های هوشمند، مجلات، لپ‌تاپ، کتاب‌ها و… است. اطمینان از ثبات و دقت رنگ در انواع فرمت‌های مختلف کار دشواری است زیرا هرکدام از صفحه‌های نمایش و مجلات از روش‌ها و فناوری‌های متفاوتی در حوزه رنگ استفاده می‌کنند.

مدیریت رنگ چیست؟

چند اصل مهم درباره مدیریت رنگ

در این بخش می‌خواهیم چند اصل مهم درباره مدیریت رنگ را با یکدیگر مرور کنیم.

  • مدیریت رنگ به دستگاه‌هایی که از مدل‌های رنگی متفاوت برای ترجمه تصاویر استفاده می‌کنند کمک می‌کند.
  • مدل رنگ (color model) روشی برای تولید طیف وسیعی از رنگ‌ها به کمک سه رنگ اصلی است؛ آن طیف فضای رنگی (color space) نامیده می‌شود.
  • دو مدل رنگ اصلی وجود دارد که عبارتند از: افزایشی (Additive) و کاهشی (Subtractive) . رایج‌ترین مدل رنگ افزایشی RGB یا قرمز/سبز/آبی است. برای دستگاه‌های دیجیتال است و از سه رنگ نور برای تولید طیف رنگی استفاده می‌شود. متداول‌ترین مدل رنگ کاهشی CMYK یا فیروزه‌ای/سرخابی/زرد/سیاه است. از آن برای ایجاد رنگ در فرآیند چاپ استفاده می‌شود، نیاز به استفاده از جوهر یا رنگ دارد و کاهشی است زیرا لایه‌های جوهر باعث عدم حضور سفیدی کاغذ می‌شود.
  • مدل‌های مختلف از رنگ نور و جوهر رنگی استفاده می‌کنند. RGB می‌تواند رنگ‌های بیشتری نسبت به CMYK تولید کند.
ادامه مطلب
خطای بسته شدن تری دی مکس

طراحان گرافیک از سیستم‌های مدیریت رنگ به منظور یکسان جلوه دادن تصاویر به هنگام نمایش و چاپ استفاده می‌کنند.

چند گام ساده برای مدیریت رنگ ایده‌آل

مدیریت رنگ را می‌توان دانش موشک دانست. اما برای راندن موشک لازم نیست دانشمند موشکی باشید، در عوض می‌توانید فضانورد باشید. با انجام چند مرحله ساده می‌توانید ثابت ماندن رنگ و کیفیت بالای تصاویر خود را تضمین کنید. در ادامه چند گام کاربردی برای مدیریت رنگ حرفه‌ای آورده شده است.

انجام تبدیل پروفایل

یک پروفایل ICC به همه فایل‌های تصویری به هنگام تبدیل فایل‌های تصویری خام و اسکن اختصاص دهید. از پروفایل‌های مناسب برای تبدیل به فضاهای رنگی دیگر به کمک فایل‌های تفکیک‌شده (derivative files) استفاده کنید. تعداد تبدیل‌های انجام شده را به حداقل برسانید. بدون استاندارد کردن جریان کار (ایجاد همه فایل‌ها در یک فضای کاری) قادر به انجام این کار نخواهید بود.

استفاده از سخت‌افزار برای کالیبره کردن مانیتور

به صورت ماهیانه از یک رنگ‌ سنج برای ایجاد پروفایل ICC برای مانیتور خود استفاده کنید. تاثیر سایر منابع نور را به حداقل برسانید. از نرم افزار رنگ سنج برای تنظیم روشنایی مانیتور بین 90 تا 100 استفاده کنید و Gamma 2.2 و White Point D65 را انتخاب کنید. نتایج کار را با تصویر هدف مقایسه و بررسی نمایید. بهتر است این کار را یک بار در ماه انجام دهید.

بهبود تنظیمات رنگ فتوشاپ

در قسمت تنظیمات رنگ فتوشاپ ( منوی ویرایش)، قابلیت‌های مدیریت رنگ را برای حفظ پروفایل‌های جاسازی شده و سوال پرسیدن به هنگام باز شدن/پیست تنظیم کنید. همچنین یک فضای ویرایش بی‌رنگ با گاموت وسیع را انتخاب کنید. این کار را یک بار انجام دهید و هر زمانی که برنامه فتوشاپ آپدیت شد مجددا تنظیمات آن را بررسی کنید.

ادامه مطلب
سایز و ابعاد ویدیو در اینستاگرام

 ساخت پروفایل برای کاغذ چاپ عکس

با استفاده از یک دستگاه با کیفیت یک پروفایل ICC از ترکیب جوهر و کاغذ چاپ عکس خود بسازید. یا از کسی بخواهید این کار را برای شما انجام دهد. سپس پرینت‌ها را با پروفایل سفارشی خود ایجاد کنید. برای کاغذهای مختلف به پروفایل‌های مختلفی نیاز خواهید داشت. پروفایل‌هایی که از وب‌سایت‌ها دانلود می‌شوند به ندرت عالی هستند. این کار را یک بار انجام دهید، وقتی نوع کاغذ یا جوهر چاپگر خود را تغییر دادید مجددا آن را تکرار کنید.

سافت پروف

سافت پروف به معنای ارائه پیش نمایشی از نتیجه نهایی چاپ توسط فتوشاپ یا نرم‌افزارهای گرافیکی است. به قسمت View: Proof Setup: Custom بروید و پروفایلی را که قصد چاپ با آن را دارید انتخاب کنید. Simulate Paper Color را علامت بزنید. قبل از چاپ، تنظیمات مربوط به خروجی را انجام دهید. این کار را پیش از چاپ تک تصویر انجام دهید، اما انجام این تنظیمات برای چند نسخه مشابه از یک عکس نتیجه‌بخش نیست.

علامت زدن باکس‌های صحیح در درایور چاپگر

از Photoshop/Lightroom یا درایور چاپگر خود برای مدیریت رنگ استفاده کنید. به طور کلی استفاده از Photoshop/Lightroom بهتر است زیرا به شما این امکان را می‌دهد تا از پروفایل‌های خروجی سفارشی استفاده کنید. هربار که چاپ می‌کنید این کار را انجام دهید. تنظیمات را ذخیره کنید تا بتوانید با یک کلیک چندین باکس را علامت بزنید.

کنترل محیط نمایش

تصاویر خود را در یک محیط خنثی و بی‌رنگ ویرایش و ارزیابی کنید. تاثیر منابع اضافی نور مانند تابش خیره‌کننده مانیتور و میزان نور بک‌گراند را به حداقل برسانید. پروف‌ها و نتایج نهایی چاپ را در نور مناسب ارزیابی کنید.

ادامه مطلب
معرفی نرم افزار مایا (Maya)

در مورد هریک از این مراحل می‌توان به جزئیات بیشتری اشاره کرد اما روند کار یکسان است. با انجام دادن این مراحل در مسیر دستیابی به تصاویر با کیفیت و با رنگ ثابت قرار می‌گیرید.

دلایل اهمیت مدیریت رنگ

دلیل اهمیت مدیریت رنگ چیست؟ پاسخ آسان است! مدیریت رنگ هم به حرفه‌ای بودن و هم به شناسایی برند شما در میان سایر انواع مشابه کمک می‌کند.

حرفه‌ای بودن

نخستین دلیل اهمیت مدیریت رنگ، حرفه‌ای بودن مجموعه شما است. رنگ‌های نامتناسب در اسناد مشابه در هم به نظر می‌رسند. اگر با دو مشتری به صورت هم زمان کار کنید و سفارش‌های ظاهرا یکسان هرکدام از آن‌ها سایه آبی متفاوتی داشته باشد، باعث می‌شود مجموعه شما در نظر مشتری ناآماده و غیر حرفه‌ای به نظر برسد. مدیریت رنگ به مشتریان ثابت می‌کند شما در کار خود به کوچکترین جزئیات توجه می‌کنید؛ این موضوع باعث می‌شود مردم به راحتی به کسب و کار شما اطمینان کنند.

شناسایی برند

برندسازی نمونه‌ای دیگر از تاثیرات مدیریت رنگ بر کسب و کار و تجارت شما است. همانطور که می‌دانید اکثر برندهای بزرگ مانند کوکالا، پپسی، اندروید و… در طراحی لوگوی خود از رنگ‌های خاصی استفاده می‌کنند؛ وقتی این رنگ‌ها را می‌بینید ذهن شما بلافاصله به سمت کمپانی و برند مورد نظر می‌رود. داشتن رنگ‌های مختلف با پیام برندی که شرکت شما سعی بر انتقال آن را دارد در تضاد است. مدیریت رنگ موجب یکپارچه شدن پیام برند شما می‌شود و به مشتریان کمک می‌کند بلافاصله برند شما را در تمامی رسانه‌های تبلیغاتی شناسایی کنند.


مرجع تخصصی سه بعدی cg3dsاین مطلب و آموزش توسط گروه cg3ds جمع آوری شده است.

داده رایا

36 مطلب منتشر شده

تیم داده رایا بهترین انتخاب برای کسب و کارهایی است که قصد حضور در فضای آنلاین در بالاترین سطح را دارند.

درباره این مطلب نظر دهید !

مطالب زیرا حتما بخوانید ...